Exodus 90

Az Exodus 90 programot egy horvát szerzetes pap dolgozta ki, és azért nevezte el Exodus 90-nek, mert egyrészt a hétköznapi megszokások köréből való , "kivonulásra" (exodus) hív, másrészt egy kilencven napig tartó strukturált ívre épül. A kilencvenes szám azért is fontos, mert pszichológiai kutatások szerint legalább ennyi időre van szükség, hogy egy új szokás meggyökeresedjen az életünkben. A program három pillérre épül: imádság, aszkézis és testvéri férfiközösség

Imádság: Aki nekivág a programnak, vállalja, hogy mindennap elolvas egy megadott szakaszt a Kivonulás könyvéből. Ezzel kifejezi, hogy maga is osztozni akar a szolgaság házából kivonuló és az ígéret földje felé vándorló Izrael sorsában. A napi bibliai szakasz további lelki olvasmánnyal és egyéni meditációval egészül ki, s egy teljes , szent órát" alkot. A cél, hogy Istent és a felebarátunkat erősebb, határozottabb, férfiasabb szeretettel tudjuk szeretni. 

Aszkézis: A lelkigyakorlat útjára lépők a program idejére önmegtagadó életet vállalnak: csak hideg vízben zuhanyoznak, megtartóztatják magukat az alkoholtól és az édességtől, étkezési időn kívül nem esznek semmit, továbbá nem néznek tévét, illetve filmet, lemondanak a sportközvetítések nézéséről, valamint minden más hasonló szórakozásról (YouTube, Facebook, videójátékok stb.). Általánosságban véve is kerülik a modern komfortot, a zajt és a bűnös szokásokat, hogy jobban képesek legyenek meghallani Isten hangját az életükben. 

Testvéri férfiközösség: A program résztvevői végül azt is vállalják, hogy heti rendszerességgel találkoznak, és megosztják egymással tapasztalataikat. Az öt-hét fős csoport célja egymás támogatása az adódó nehézségek közepette. A találkozások az erényes testvériesség légkörében zajlanak, a résztvevők őszintén megoszthatják egymással örömeiket és nehézségeiket. " (Patsch Ferenc SJ írása a Szív újságból)

Forrás: exodus90.hu

A magyar Exodus 90 közösség honlapja: https://exodus90.hu

Weboldal: https://exodus90.com